Basis besturing: filteren, bewerken, selecteren, uitsplitsen, details bekijken

In de gehele beheeromgeving wordt van een aantal methoden gebruik gemaakt dat je helpt met het zoeken, selecteren en bewerken van uiteenlopende zaken. Een aantal van deze controle-elementen worden hieronder toegelicht:

• Filter

Op sommige pagina’s kan het voorkomen dat er honderden records aan informatie getoond worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruikersbeheer van een vereniging of aan een specifieke rapportage die opgezocht moet worden. Om eenvoudig in de aangeboden informatie te kunnen zoeken is de 'Filter' ontworpen. Door in een filter criteria in te voeren wordt niet relevante informatie (tijdelijk) weggefilterd, zodat je snel relevante informatie terug kan vinden.

Filteren doe je door je filtercriteria in te voeren, bijvoorbeeld een begin- en einddatum,  een geboortejaar, voor- of achternaam en vervolgens op 'Zoeken' te klikken.

Informatie die aan je filtercriteria voldoet wordt nu op de pagina getoond. Het kan natuurlijk zijn dat je de informatie die getoond werd voordat er gefilterd werd, weer wilt tonen. Klik dan eerst op 'leegmaken' naast de 'zoeken' knop, en vervolgens nogmaals op 'zoeken'.

• Bewerken

In de beheeromgeving kunnen erg veel variabelen aangepast worden. Om gegevens aan te kunnen passen moet je vaak eerst een bewerkenscherm openen. Om dit te doen dien je op de universele bewerkenknop te klikken: bewerken.jpg. Er zal een nieuw scherm openen waar je de betreffende gegevens aan kunt passen.

• Selecteren / inschakelen

Om een aantal bewerkingen uit te voeren, bijvoorbeeld het versturen van inloggegevens naar gebruikers in het systeem, moet je eerst een item (/gebruiker) selecteren. Wanneer je iets kunt selecteren wordt een selectievakje getoond: selectieuit.jpg . Wanneer je in een dergelijk vakje klikt wordt het vakje aangevinkt ( selectieaan.jpg ) en is het betreffende item geselecteerd of ingeschakeld. Wanneer je nogmaals in het vakje klikt wordt de selectie ongedaan gemaakt / schakel je een instelling uit.

• Uitsplitsen

In de rapportage zijn veel zaken uit te splitsen, zodat precies ingezien kan worden welke transacties ten grondslag aan een cijfer liggen. Wanneer je een cijfer uit kan splitsen, wordt dit weergegeven door het volgende logo: pijltje.jpg Wanneer je hierop klikt worden de gegevens uitgesplitst.

• Details bekijken

Vaak wordt van een bepaald item, bijvoorbeeld een transactie, slechts een beknopte samenvatting gegeven. Wanneer het vergrootglas getoond wordt ( vergrootglas.jpg ) betekent dit dat je in kunt zoomen op dit item en de details van het item kan bekijken.